e-okul

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Caz Müzik Nedir?

Caz müzik nedir?

Caz müzik herkesin bildiği gibi Afrika'dan Amerika'ya tarlalarda pamuk toplamak için gelen kölelerin tarladaki ağıtlarından çıkmış bir müziğin devamıdır. Bu müziğin aslı Blues'dur. Başlarda üç veya dört akorluydu. 1920'lerde New Orleans'da Fransız klasik kökenli müzisyenlerin bu müzik tarzını irdeleyip armoni sistemlerini kurmasıyla birlikte çıkan müzik tarzıdır.

Caz müzikte hangi enstrümanlar sık kullanılır? 

Caz denince akla gelen ilk enstrüman saksafondur. Caz müziğinde en çok kullanılan enstrüman piyanodur. Piyanosuz hiçbir şey olmaz. Piyano, kontrbas ve davul ritmik bir altyapı enstrümanlarıdır. Kontrbas ve davul ritmiktir. Armoni yani şarkının ana iskeletini oluşturan ritmi verir. Piyano da armonileri basar. Solist enstrümanlar olarak 3 odalı solist piyanodur. Bazen hiçbir enstrümana ihtiyaç olmadan da piyano çalınabilir. Trompet, saksafon ve trombon cazın değişmez, en önemli enstrümanlarıdır. Saksafon; tenor saksafon, alto saksafon, soprano saksafon ve bareton saksafon olarak kullanılır. Bareton saksafon küçük gruplardan ziyade büyük gruplarda kullanılır. Bazen cazda flüt kullanılabilir. Altılı kombo gruplarda trombon kullanılabilir. Yine büyük orkestralarda yaylı grupları da olabilir.

Cazın efsane müzisyenleri kimler? 

Caz'da geçmişinde yeni sanatçılara ilham veren onlarca, hatta yüzlerce müzisyen vardır. Saksafon denince akla Charlie Parker, John Coltrane geliyor. Trompet denince Louis Armstrong geliyor. Piyanist denince Art Tatum, Bill Evens akla geliyor. Elbette caz müzisyenleri kuşak kuşak değişiyor.

Caz müzikte hangi ritimler kullanılır? 

Caz'da en çok kullanılan ritim 4-4 lük swingtir. Caz valsler de mevcuttur. 

Cazın efsane vokalleri kimler? 

Louis Armstrong, Frank Sinatra, Natalie Cole, Sarah Vaughan, Mel Torme, Billie Holiday, Lee Wiley, King Pleaue, Jon Hendrick, Freddy Cole, Mark Murphy başlıca caz vokallerinden sayılabilir.

En bilinen caz şarkıları nelerdir?

Louis Armstrong - What A Wonderful World ve Frank Sinatra - New York bunlara örnek verilebilir. Daha fazlası için müzik dinle adresine göz atabilirsiniz.

0 yorum:

Copyright 2009 e-okul. Hakkı varsa saklıdır.

Üste GİT