e-okul

14 Mart 2009 Cumartesi

Gönül Tunç

Gönül TunçBugün canlı olarak yayınlanan 50 Sarışın programında Amerika Birleşik Devletleri'nin Dışişleri Bakanı'nın Obama olduğunu söyleyen kişidir.
İsmi Gönül Tunç'tur.
Turk Dil Kurumu'na göre Gönül:
Sevgi, istek, düşünüş, anma, hatır vb. kalpte oluşan duyguların kaynağı.
Hayat Ansiklopedisi'ne göre Tunç:
Bakırla kalayın alaşımıdır. Bronz da denir. Çok eski çağlardan beri bilinir. Önce potalarda veya fırınlarda bakır eritilir. İçine kalay katılır. Üzeri kömür tozu ile kapatılır. Mekanik özellikleri ve kullanıldıkları yere göre çeşitlere ayrılır. Başlıcaları şunlardır:
Çekilebilen Tunç: İçinde yüzde 0,5-10 oranında kalay bulunur. Sürtünmeye karşı dayanıklıdır. Telefon tellerinin yapımında kullanılır. Yay yapmaya yarar.
Mekanik Tunç: Yüzde 13 oranında kalaylı olanlar eskiden top yapımında kullanılırdı. Bugün de makine dişlileri ve çarklar yapmaya yarar. Yüzde 13-20 oranında kalayla karışmış antifriksiyon alaşımları sürtünmeye dayanıklı parçaların yapımına yarar.
Tınlayan Tunç: İçinde yüzde 18-30 oranında kalay bulunur. Su verilerek işlenir, sonra tavlanır. Çan, çıngırak, zil yapmaya yarar. Süs işlerinde kullanılan tunçların bileşimlerinde ise dökümü kolaylaştırmak için çinko katılır.

0 yorum:

Copyright 2009 e-okul. Hakkı varsa saklıdır.

Üste GİT